Urangutanii si… gimnastul

„Un gimnast ii invata pe orangutani sa sara prin copaci” (*)

Inedita stire! Dincolo de amuzamentul produs, nu-i nicio metafora; urangutanii Gradinii Zoologice Ouwehands din Olanda chiar au nevoie sa fie reinvatati sa… topaie dintr-o ramura intr-alta. In ritmul asta… s-ar putea sa fie nevoie, intr-un oarecare viitor, sa reinvatam gheparzii sa alerge, vulpile sa fure gaini, pasarile sa cinte, ursii sa hiberneze si, eventual, strutii sa-si bage capul in nisip… Respectiv, cam acolo unde-l avem noi, cei care ne inghesuim sa vizitam aceste orori denumite zoo… Mda, sint total impotriva gradinilor zoologice; stiu ca exista multe care ofera ceva spatiu animalelor, astfel incit bietele de ele sa se poata simti oarecum acasa, dar, sincer, am vazut (la tv) o singura gradina zoologica (pe undeva prin SUA, Oklahoma oare? – n-am retinut…) in care animalele erau efectiv fratii si surorile ingrijitorilor. Ramineai cu gura cascata vazind cum se comporta acei oameni cu ele, de la cel mai mic ingrijitor pina la director! Si mai nemaipomenit era insa felul in care animalele se comportau cu oamenii: pur si simplu cerseau „pupaturi”, de la maimutica ce se aseza pe umerii ingrijitoarei si pina la puii (asa, de vreo 6 luni) de tigru. Era insa oarecum de inteles: gradina respectiva trecuse prin vreo 3 tornade (mai precis invers, tornadele pusesera la pamint adaposturile animalelor), iar mica populatie a gradinii, cu mic, cu mare, s-a refugiat la ferma directoarei, unde dormeau cu totii, ingrijitori alaturi de animale. Incredibil, ar fi cuvintul, desi eu prefer sa folosesc „minunat” pt a descrie acea simbioza. Or mai exista si alte zoo care sa functioneze pe aceleasi principii? Sincer, nu prea cred.

Revenind la stirea noastra, aflam ca antrenorul care se va ocupa de pregatirea… amnezicilor este Epke Zonderland, gimnast ce a participat la Olimpiada de la Beijing (2008).

Imi imaginez uimirea celor care se ocupa de gradina, in momentul in care au constatat ca, desi urangutanii se nasc cu instinctul catararii/ salturilor din copac in copac, exemplarele pe care le detineau NU faceau acest lucru. Care sa fi fost cauza? Mai sa fie! Poate… lipsa copacilor? „Gradina Zoologica Ouwehands a renovat recent incinta destinata orangutanilor, plantand copaci, pentru a reda cat mai bine mediul natural al acestei specii – padurile tropicale din Indonezia.” – ne mai anunta stirea… Ca sa vezi!

* (http://www.descopera.ro/dnews/6877753-un-gimnast-ii-invata-pe-orangutani-sa-sara-prin-copaci)
Anunțuri
Published in: on 14 August 2010 at 5:11 pm  Comments (2)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2010/08/14/urangutanii-si-gimnastul/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. 😀 😀

  2. Yeah! Aparent, e de bine. Altfel… supercivilizatie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: