De-a jungla…

”Iubeste animalele: Dumnezeu le-a dat gândire rudimentara si bucurie netulburata. Nu le deranja bucuria, nu le hartui, nu le priva de fericirea lor, nu lucra impotriva intentiei lui Dumnezeu. Omule, nu te… mândri cu superioritatea fata de animale; ele nu au pacat, dar tu, cu maretia ta, pângaresti pamântul prin existenta ta si iti lasi urmele prostiei dupa tine – acest lucru e adevarat pentru aproape fiecare dintre noi!” – Feodor Mihailovici Dostoievski

Am preferat, in deschidere, sa asez cuvintele lui Dostoievski, care n-a fost numai un MARE scriitor (poate cel mai mare, al Rusiei), ci si, iata, un MARE OM. (Multumesc, Mihaela!)

Povestea e simpla: se da o mare atractie – un soi de circ, o gaselnita spre atragerea a SI mai multor clienti de catre MGM Grand Hotel Casino din Las Vegas. Marea atractie a… marii atractii o reprezinta spectacolul produs de cuplul de lei in… parteneriat cu duetul de… dar mai bine folosesc un limbaj civilizat… Duetul dresorilor. Evident, sa te uiti la doi lei, fie ei si cuplu, cum stau sau se plimba prin cusca nu-i prea amuzant, nici incitant. Lume multa, poze, ba chiar si filmari. Gratie unui astfel de video, asistam, oarecum in direct (filmarea nu surprinde insa momentul „intrigii”, respectiv prima clipa ce a produs cu siguranta o crestere de adrenalina in rindul asistentei), la atacul unui leu asupra „dresorului”… Sincer, n-am inteles niciodata „meseria” asta… cind eram mica, aceste personaje imi stirneau o anume admiratie, caci ma gindeam ca trebuie cumva sa ai niste capacitati aparte pentru a fi in stare sa intri in conexiune cu fiarele… Asta pina am reusit sa decelez oarecari inadvertente (intre ceea ce-mi imaginam eu si ceea ce se putea vedea in realitate, la circ). N-am inteles insa niciodata DE CE trebuie sa existe dresuri (de circ) cu ciini, cai… De ce trebuie sa inveti ciinii sa mearga in 2 picioare, sa se rostogoleasca in ritmul muzicii si alte aiureli… Prin extindere, nici de ce ar trebui ca leii, tigrii, sa sara prin cercul de foc, sa stea cuminti in timp ce „dresorul” isi introduce capul in gura lor sau de ce ar trebui ca animalele sa simuleze o stare de „enervare”, oricit de spectaculoase ar fi aceste manevre…

Dar sa revenim la circul din Las Vegas… Asistam asadar, in direct, la filmarea momentului in care leul, se pare agasat de „joaca” probabil ceva mai speciala a dresorului, se enerveaza si se arunca asupra lui. Comentatorii incidentului spun ca dresorul – „neexperimentat”! – a fost salvat de leoaica, aceasta sarind „in ajutorul” sau. Desigur, leoaica a intervenit, reusind sa distraga atentia leului; mie insa nu-mi este foarte clara intentia ei de salvare a dresorului. Vorba Mihaelei, daca ii trecea prin cap leoaicei sa se „joace” si ea, cu celalalt dresor?… Prefer sa nu ma gindesc la ceea ce ar fi putut sa se intimple!

Ar fi citeva intrebari… Ce cauta un dresor „neexperimentat” intr-o cusca cu lei? Cam pina unde pot merge oamenii/ pot pretinde/ pot face, pentru bani? Oare, in Las Vegas, „atractiile” s-au imputinat, s-au banalizat intr-atit incit este nevoie, mereu si mereu, de alte si alte traznai? Si, in general si ca sa scurtam, pina unde poate merge futilitatea noastra, a celor care ne numim oameni? Sau, ceva mai simplu: le-ar placea oamenilor, intr-o lume a leilor (de ex), sa stea inchisi – pt toata viata! – intr-o cusca, spre… distrarea asistentei?

sursa (foto, text): http://www.descopera.ro/dnews/7181959-o-leoaica-si-a-salvat-dresorul-de-furia-leului-video
Anunțuri
Published in: on 13 Septembrie 2010 at 11:58 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2010/09/13/de-a-jungla/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Wow..
  Nu stiu nici eu intentia leoaicei, dar nu cred ca a vrut sa salveze dresorul, cat sa il ‘calmeze’ pe partenerul ei. De altfel, nu a fost ea cea care l-a oprit, interventia fiind aproape nesimnificativa.. Celalalt barbat pare a fi avut un aport mai mare, dandu-i timp colegului sa fuga, deoarece am observat ca leul avea treaba cu cel tanar, pe el il luase in vizor.
  Oricum.. era si leul destul de relaxat. Stim toti ca daca vroia sa ” pape” ceva, erau papati amandoi dresorii deodata. Atitudinea lui mai degraba imi pare a: ” ce naiba faci SI acum aici, in cusca mea?? Lasa-ma in pace macar in timpul meu liber”.

  Exact cum spui: le-ar placea oamenilor sa faca tot felul de acrobatii pt lei??
  Nu zic, as adora sa ma pot apropia de astfel de animale, ca in Thailanda, dar.. atat. Nu sa le tin inchise si sa scot bani de pe urma lor.
  Condamn circul, cu toate ca sunt convinsa ca dresorii chiar iubesc acele animale din tot sufletul.

  • Asa cred si eu; ma refer la dresorii de circ care-si petrec toata viata acolo. Cu toate astea, abordarea lor nu cred ca este cea „simbiotica”; din cauza asta mai exista si regretabile accidente. Este abordarea de tip om=superior intrinsec vs animal=creatura inferioara, limitata. (Desigur, n-o sa pun = intre om si animal, in sensul ca omul a fost creat sa stapineasca dobitoacele… In plus semnul = nu este modul corect de a privi lucrurile; stii tu ce vreau sa spun)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: