Cica… jucarii

Descopera.ro. Iata un site care merita toata atentia. Subiecte tratate cu seriozitate si profesionalism, ce acopera o larga paleta de domenii… Si, ce e mai amuzant, de multe ori informatiile lor sint preluate de site-uri specializate in stiri… Il recomand cu caldura. A! S-ar cuveni poate o precizare, ca tot am inceput sa ne miscam intr-o lume guvernata de clisee (cel mai adesea imbecile): nu-i cunosc pe cei din redactia (daca o exista vreo redactie…) descopera.ro. Prin urmare, nu ma plateste nimeni pentru aceasta lauda – respectiv promovare/ publicitate. Iar daca demersul meu e considerat „publicitate”, putin imi pasa! Apropo: tare mult mi-ar placea sa am ocazia sa trintesc, in spatiul media (probabil tv ar fi cel mai indicat) asa, de-a valma, sumedenie de nume de… orice: brand-uri sa fie! Ramii timpit cind il vezi pe nenea moderatorul (sau tanti) ca-i taie macaroana invitatului caruia – ca sa vezi ignoranta-neobrazare-lipsa-de-tact! – ii scapa, in toiul conversatiei, un nume de firma, detergent sau bautura, ori, si mai grav, numele unui post concurent sau… titlul unei carti! (Oricum, chestia asta nu se va intimpla vreodata, asa ca atit tanti, cit si nenea pot dormi linstiti)

Sa revin insa la descopera.ro. Ieri, pe linga leii din Las Vegas, am avut – cum s-o/ sa-l numesc? – hai, norocul, sa citesc despre noile jucarii made in Germania.

„… testoasa Dub, care este extrem de deprimata dupa ce si-a pierdut prietenii, sarpele Sly, care sufera de halucinatii terifiante, oaia Dolly, care are o severa tulburare de personalitate, crezindu-se… lup!, crocodilul Kroko, care are fobie tocmai la… apa! si hipopotamul Lila, ce manifesta un comportament obsesiv-compulsiv” – iata care ar fi ultimul racnet in materie de jucarii. Pentru copii, evident. Se mai precizeaza ca fiecare jucarie nu e livrata asa, simplu, ci insotita de… o carte de povesti (SIC!) in care se explica cum a ajuns dracovenia in starea respectiva, un… dosar medical si un plan de tratament! Mi se pare si normal, daca ai anamneza si diagnosticul, cum sa n-ai si tratamentul?… „Inventatorul” este un tinar german de 36 de ani (mie asta imi parea o virsta la care… cam termini cu prostiile si faci ceva serios), caruia mareata idee i-a strafulgerat neuronii in urma unei discutii-joaca (ca sa vezi! ca sa vezi cum se joaca unii deschizatori de drumuri…) cu prietena sa. Ca i-a venit asta in joaca, as mai intelege… Dar baiatul are continuitate in idei si o motivatie „valabila”. Ambii si-au dat seama „ca toti copii sunt sensibili la vulnerabilitatea jucariilor, multi micuti construind ei insisi povesti in care diverse jucarii sunt bolnave si bucurandu-se sa le ajute sa se vindece”. Ooook! Stim cu totii  – doar ni s-a intimplat si noua, fiecaruia, sa ne jucam de-a doctorul – ca micutilor le place sa „trateze” (a se citi repara) miini sau picioare de papusa, rupte, julite sau cu ‘buba”. Eu una, zau daca am vazut nu un copil, nici macar jumatate de copil care sa… repare problemele psihice ale jucariilor! Intr-un fel, e de inteles: daca in SUA exista cite un psihiatru pt fiecare bebelus (cred ca au reusit si performanta asta, sa-si duca sugarii la psi), de ce n-ar face Europa copii-psihiatri pentru papusi?

Chestia este insa – am impresia – destul de serioasa, caci un psihiatru (SIC2!) a remarcat valentele terapeutice ale jucariilor, avansind chiar ideea vindecarii… adultilor (nu doar a copiilor) prin intermediul acestor jucarii. Ei, da, ce-i asa de neclar? S-au inventat niste jucarii bolnave psihic, pe care copiii le vindeca, DAR, in egala masura, copiii pot fi vindecati – via medic psihiatru – prin aceleasi jucarii. Copiii, DAR SI adultii. Acuma, sigur, nu-mi dau seama cine ia bani de la cine: compania producatoare de la spitale sau medicii de la companie… Oricum, factura o platesc parintii. Si costa 25 euro per bucata obiect schizofrenic.

Au dreptate ai nostri: „Scump, dle, scump! Dincolo era mai ieftin…” Dincolo.

Ah! Am uitat sa mentionez si gaselnita ministerului nostru al…  educatiei: papusile cu dizabilitati. I-or fi copiat pe nemti? Sau IAR ne-au furat astia ideile?

sursa (foto & text): http://www.descopera.ro/dnews/7212037-jucarii-mai-putin-obisnuite-animale-cu-probleme-psihice
Anunțuri
Published in: on 14 Septembrie 2010 at 1:29 am  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2010/09/14/cica-jucarii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: