Surprize „africane” pentru descopera.ro

Trebuie sa spun ca n-am inteles care este legatura intre articolul publicat de descopera.ro si sursa indicata de acestia, cu exceptia a aproximativ 25% din informatii. Probabil cei de la descopera or fi consultat chiar sondajul Gallup, in cautare de detalii…

Interesant este insa modul de expunere. Insusi titlul – Vrajitoria devine religia dominanta in Africa – si sapoul (textul ingrosat, ce apare in deschiderea unui articol) subliniaza efectul produs de rezultatele sondajului: „Un nou sondaj Gallup care a avut ca obiectiv stabilirea tendintelor principalelor religii pe Continentul Negru a adus surprize de proportii. Cu toate ca specialistii din domeniu se asteptau sa gaseasca Islamul in rol de religie aflata pe un trend ascendent, se pare ca practicile vrajitoresti traditionale castiga considerabil teren in fata tuturor celorlalte religii concurente„.

Posibil ca rezultatele sondajului sa fie o surpriza pentru români in general, in schimb reprezentantii mass media ar trebui sa fie ceva mai bine informati… Sau s-o faca, atunci cind au de gind sa scrie despre un subiect mai putin cunoscut.

Vrajitoria – de fapt acel mod de viata „intre sacru si profan” expus de Eliade… cu destul timp in urma – nu DEVINE, ci a fost PERMANENT „religia” dominanta in Africa. Si nu este religie, ci mod de viata/ gindire/ fiintare. Africanii adera la religiile mai mult sau mai putin impuse de altii (colonizatori, propovaduitori de mai veche sau ultima generatie si alti cotropitori) doar de forma, afla cu mirare autorul articolului, indicind faptul ca insisi cei de la Gallup ar fi facut ochii mari in fata constatarii respective, cu atit mai mult cu cit, se pare, acestia din urma se asteptau sa gaseasca islamul „pe trend ascendent„. N-am vazut sondajul cu pricina, dar ma indoiesc ca specialistii de la Gallup sa fi fost atit de naivi incit sa nu fi stiut un lucru pe care orice african (sau orice persoana aflata in contact fie si minim cu realitatile africane) sa nu i-l fi putut spune pe loc.

„Religia” africana a fost, dintotdeauna, animismul. [„Forma primitiva a religiei, cind oamenii credeau in spirite si in existenta unor duhuri ale obiectelor (plante, ape etc); spiritualizare, personificare a fortelor si a fenomenelor naturii. – Din fr. animisme.] Am optat pentru definitia data de DEX pentru a avea o referinta general acceptata (wikipedia documenteaza mai bine subiectul). S-ar impune citeva nuantari, dar ma voi limita doar la sublinierea faptului ca nu e vorba de vreun trecut istoric, cum pare a sugera DEX, caci asa stau lucrurile si acum, si la precizarea ca animismul chiar asta presupune: credinta ca orice fiinta, planta, animal, element al naturii este animat de un spirit. La fel de bine cunoscut este si faptul ca una dintre religiile principale – catolicismul – a fost adoptata doar de forma initial (in timpul colonizarii). Desigur, in sutele de ani ce-au urmat sosirii primilor misionari catolici, multi africani au adoptat, din convingere, catolicismul; ca de altfel si mahomedanismul. DAR, cu toate astea si in pofida timpului scurs, animismul a continuat sa fie transmis, as spune genetic, noilor generatii. Africanii n-au renuntat NICIODATA la practicile rituale, la credintele ancestrale, caci acestea fac parte intrinseca din cultura, civilizatia africana. Desigur, ce n-au reusit reprezentantii Papei, ai Profetului sau ai oricarei alte religii, ce n-au reusit sa schimbe razboaiele, privatiunile, asupririle, este pe cale sa fie rasturnat de civilizatia coca-cola/mobil/internet… Dar asta e alta poveste…

Prin urmare, practicile vrajitoresti NU „se afla pe val” ACUM in Africa; ele AU FOST, DINTOTDEAUNA. Iar „vrajitorii” africani NU „cistiga teren” din cauza „policalificarii„, respectiv a faptului – oarecum uimitor pentru cei de la descopera.ro – ca acestia „ofera si asistenta medicala„; ei pur si simplu asta au facut de milenii, caci nu exista o granita bine demarcata intre ocultism si medicina. Intotdeauna si oriunde aiurea, vraciul, vindecatorul acopera ambele domenii. „Per total, se estimeaza ca nu mai putin de 55% dintre locuitorii Africii sub-sahariene sunt convinsi de puterea si eficienta ritualurilor vrajitoresti, apeland la samanii locali ori de cate ori au nevoie” – mai subliniaza articolul (aceeasi nota subtila de mirare poate fi decelata si aici…). Eu as zice ca procentul e mult mai mare…  Desigur, atrocitatile comise uneori, in scopuri exclusiv vrajitoresti, si care, din pacate, mai persista in Africa, sint de condamnat si de eliminat, cit de repede posibil.

Pe linga uimirea prezenta in tonul articolului, am remarcat – posibil sa fie doar o parere de-a mea… – o anume circumspectie, daca nu chiar o neincredere/negare a priori a fenomenului „vrajitoresc”. Efect al gindirii carteziene occidentale, presupun. Un soi de demarcare neta: de-o parte avem lumea occidentala = realista, moderna, stiintifica, detinatoare cumva a adevarului, iar, de cealalta parte avem o alta lume, foarte ciudata prin insasi faptul ca poate coexista in acelasi timp si spatiu cu prima, care traieste intr-un univers imaginar, tributara inchipuirilor de tot felul, inapoiata… mai simplu spus, ceva de genul: Ia te uita, in sec. 21!, mai exista superstitii de genul asta si cu intensitatea asta! Cred ca o pozitie neutra ar fi fost mai potrivita pentru tonul textului, mai ales in conditiile in care pina si sacrosancta noastra stiinta occidentala a „reusit” (sau a fost fortata sa admita) lucruri pe care, nu cu mult timp in urma, le considera fabulatii absolute ori prostii arhaice. Caci, nu-i asa, toata lumea stie – azi – ca totul este energie, atit noi cit si gindurile noastre, care, prin actiune (si forta data de convingere…) pot deveni realitate…

sursa: http://www.descopera.ro/dnews/7281656-vrajitoria-devine-religia-dominanta-in-africa; (http://www.livescience.com/strangenews/belief-witchcraft-magic-widespread-africa-100830.html; foto: http://www.meterdown.com/2009/08/24-ritual-costumes-from-west-africa.html; http://picsdigger.com/keyword/african%20voodoo/)

Anunțuri
Published in: on 18 Septembrie 2010 at 11:53 am  Comments (2)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2010/09/18/surprize-africane-pentru-descopera-ro/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Sunt de acord cu tot ce ai scris.. Cu tot.

  2. Pacat ca descopera.ro n-are spatiu pt comentarii… Inteleg ca e enervant sa te trezesti cu tot soiul de aberatii/aberari pe tema (si, mai ales, in afara ei), dar cred ca n-ar fi fost rau sa existe posibilitatea unui schimb de informatii sau al unei discutii (serioase) pe subiectele propuse… Caci, repet, in ciuda unor mici inadvertente, apreciez site-ul lor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: