New Year 2nd Resolution

Liviu Stanciu are dreptate. Ok, poate nu integral, dar, ca idee generala, cu siguranta.

SA GINDIM POZITIV

E titlul editorialului semnat de Liviu in Oblique nr 129 (revista lunara de recomandari TV scoasa de Romtelecom). Se pare ca trendul cu „gindirea pozitiva” tot de la americani ni se trage… Ca multe altele, desigur… Acuma, pentru o intelegere corecta a mesajului, o sa fac abstractie de esenta ideii, de sorginte mistica la baza, si o sa ma refer strict la… trend. Adica la preluarea, otova si de suprafata, asa, cam cam cum iei spuma de la ciorba, a ceea ce, in mintea multora, se defineste – fara echivoc – drept concept filozofic deschizator de drumuri noi. Cica principiul e unul extrem de simplu. Rezumat, ar suna astfel: chiar daca te-au potopit toate necazurile posibile, trebuie sa tragi bine aer in piept – inspiri, expiri adinc – si sa… gindesti pozitiv. Respectiv ca, de fapt, lucrurile stau pe dos (adica sint bine/ bune) decit se incapatineaza realitatea sa-ti demonstreze. Urmarea fireasca – conform gindirii pozitive – este aceea ca Universul, receptiv la pozitia noastra optimista, se conformeaza, servindu-ne in retur taman ceea ce noi ne imaginam/ construiam ca realitate.

Pina aici, in ciuda dificultatilor pe care le-am intimpina pe parcursul acestui proces, totul ar fi – totusi – ok. Da, dar se pare ca unii circotasi (recte clientii teoriilor conspirationiste) ar fi lansat ideea ca toata treaba asta cu gindirea pozitiva e, in fapt, TOT opera conducatorilor oculti (derbedeii aia care vor sa ori chiar conduc lumea). De ce-ar face ei asta, de ce ar servi pe tava multimilor asemenea rezolvare lina? Pai, foarte simplu: prin aceasta metoda necostisitoare ar reusi cu brio sa „tina in friu masele, prin inducerea unei stari de leguma timpa, gata sa zimbeasca larg in fata oricarui abuz”. Trebuie sa recunoastem ca exista o logica de bun-simt in demonstratia asta. Si e bine cunoscut faptul ca, daca-i schimbi omului – prin mijloace neagresive – perceptia asupra unui lucru, cauza ta e cistigata. Obtii adica, de buna voie, ceea ce urmareai. Totul e sa-l convingi ca ginditul pozitiv e solutia, panaceul universal. Dublat, evident, de perseverenta. In acest fel, cit timp el e ocupat cu perseveratul si mentinutul gindului pozitiv, tu-ti vezi netulburat de ale tale. Ce mai tura-vura, il bagi in matrix un-doi, fara scandal si cheltuiala.

Ca americanii se raliaza ideii nu ne intereseaza – in fond, e problema lor. Mai trist e insa faptul ca – asa cum constata Liviu – trendul a prins foarte bine si pe plaiurile noastre. Inainte ii asteptam pe americani (sa vina sa ne salveze). Acum e mai simplu: asteptam Universul. Si ne convine al naibii de bine sa gindim si noi pozitiv, pentru ca „astfel putem sa asteptam cu miinile in sin… Fie pe americani, fie Universul. Oricine e disponibil, numai noi sa asteptam (pozitiv) pe cineva, sa ne rezolve problemele…”. Eu una nu stiu cine-i mai asteapta pe americani, ba chiar indraznesc sa cred ca nimeni nu-si mai imagineaza atare gluma. Dar nici sa schimbi o utopie cu alta nu mi se pare mai productiv. Dimpotriva, ar fi SI mai tragic. Si periculos. D-asta ma bucur ca avem un imn catalizator. De fapt, sper sa devina catalizator… Mi-ar placea ca acum, odata cu pasirea intr-un An Nou, sa se petreaca si materializarea trezirii din „somnul cel de moarte”…

Asadar, ginditi. Pozitiv. Dar GINDITI!

surse: Liviu Stanciu – Sa gindim pozitiv (Oblique, nr. 129); imagini: http://stiri.rol.ro/video-ganditorul-de-la-hamangia-vedeta-in-ultima-zi-de-lucru-la-senat-629653.html; http://drumuricatretine.wordpress.com/2010/02/12/miracolul-gindirii-pozitive/
Anunțuri
Published in: on 31 Decembrie 2010 at 2:31 am  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2010/12/31/new-year-2nd-resolution/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

 1. […] New Year 2nd Resolution Fri Dec 31, 2010 2:31 am Liviu Stanciu are dreptate. Ok, poate nu integral, dar, ca idee generala, cu siguranta. SA GINDIM POZITIV E titlul editorialului semnat de Liviu in Oblique nr 129 (revista lunara de recomandari TV scoasa de Romtelecom). Se pare ca trendul cu “gindirea pozitiva” tot de la americani ni se trage… Ca multe altele, desigur… Acuma, pentru […] […]

 2. Gandirea pozitiva este 50% masturbare intelectuala.

  Daca ar fi simplu sa fii fericit, toata lumea ar fi.

  • Nu te pot contrazice, in privinta primei afirmatii. (Asa cum se prezinta lucrurile – la modul general, sa zicem „de masa” – gindirea pozitiva pare mai curind un alt soi de… opium pt popor…).

   Referitor la a doua insa, depinde ce intelege fiecare prin fericire (ce prioritati, standarde, aspiratii, trairi alege sa aiba/ experimenteze…). Depinde si de „domeniul” in care alegem sa ne plasam… De nivelul interior atins…

   • Cred ca tocmai faptul ca fericirea e o chestie subiectiva ar trebui sa o faca mai accesibila.

 3. Dar de ce o vezi tu atit de inaccesibila?

  • intrebarea asta este complexa si are multe aspecte. 🙂

   pentru ca fericirea depinde atat de circumstante externe, necontrolabile ( propriile gene ale unui individ, societate, relatii, reguli, valori invatate din partea altora, hrana, tabu-uri ) cat si de procese interne, dintre care unele subconstiente ( auto-cunoastere, pasiuni, valori autentice, personalitate, tenacitate, rezistenta la factorii externi nocivi, etc. ).

   Majoritatea timpului, procesele interne sunt in conflict atat intre ele, in interior, cat si cu factorii externi. Asa ca, majoritatea timpului, viata e o lupta, lupta in care multi capituleaza inainte de vreme.

   • Asa e, contine multe aspecte.
    Si da, depinde de… toate alea mentionate (si, desigur, inca altele…).

    Probabil de aceea – din cauza multitudinii de factori (sau poate datorita… depinde ce parte a paharului preferi s-o vezi) – as zice ca e o chestiune de echilibru. La modul general.
    Unii spun insa ca ar fi, pur si simplu, o chestiune de alegere…

    Si, oricit de simplist ar parea, cred ca problema s-ar simplifica mult daca fiecare si-ar pune intrebarea: Dar, pina la urma, CE inseamna (pt mine) fericirea? Tare am senzatia ca, in prima faza (cu conditia sinceritatii investigatiei), 80% n-ar sti ce sa spuna. Evident, ma refer exclusiv la autointerogare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: