Politically correct. Sau pe-acolo…

CINE: University of Illinois Press.

UNDE, CIND: pai, in Illinois, da’ iote ca se raspindi worldwide… Chiar luna aceasta, ce va sa se termine peste citeva ore.

Acesta este un „animal care traieste in libertate”. In fine, s-ar putea sa fie dintr-un zoo, chestie care ar putea genera o dilema, o usoara contradictie in termeni, caci „animalul care traieste in libertate” vietuieste, de fapt… inchis.

CE? Ei, aici devine interesant. Cica acest jurnal academic se nimeri spre editare – in luna lui Prier – taman in Illinois. Doctii si doaxele de-acolo, in lipsa de subiecte strong, bag sama, gindira ei profund si scoasera urmatoarea… cum sa-i zic? Petitie? Apel catre umanitate? Propunere legislativa, poate??? Pardon, e chiar mai mult de-atit, aproape o noua paradigma: propunere de creare/ realizare a unui „nou limbaj pentru caracterizarea animalelor”. Este inadmisibil, intelegeti, sa folosesti cuvinte precum „animal salbatic” sau sa te referi la anume creaturi cu apelative precum „daunatori” ori „paraziti”! Si nici „creatura” nu-i tocmai ok, din cauza conotatiei usor (da’ usor) peiorative. Cit despre cuvintul „fiara” – oh, vai, shocking! – nu care cumva sa va dea prin cap sa-l pronuntati, daca va nimeriti prin holurile universitatii din Illinois!

Exista si o explicatie: „salbatic” suna prea similar cu „opus civilizatiei”, ceea ce reprezinta, nu-i asa, o jignire la adresa respectivelor… (na, ca acum nu mai stiu nici eu ce termen sa folosesc) animale. Pe de alta parte, aceasta schimbare în vocabular este „esenţială pentru actualizarea şi înţelegerea relaţiei dintre om şi lumea naturală”. Ma intreb, americanii astia n-au invective de genul „mai, animalule”? Observ ca, la noi, problema – daca ajunge in dezbatere publico-parlamentara – va isca mari furtuni… Nu de alta, dar la noi totul poate fi peiorativ… Prin urmare, „animal salbatic” (wild animal/ vermin/ pest) musai tre’ sa fie inlocuit cu „animal care traieste in libertate” (free living/ free ranging/ free roaming).

Iar acestea sint niste „animale de companie”. Imi cer scuze pt redundanta, dar, de cind cu universitarii din Illinois… parca simt nevoia sa ma asigur ca lucrurile sint cit se poate de clare.

Nici „pets” nu-i in regula; ba e foarte degradant. Obviously. Astora li se va spune, de acum inainte, „companion animals” (na, ca p-asta noi o rezolvaram din start: pet = animal de companie).

Pfui! Ce se studiaza acolo, in universitatea aia din Illinois? Ca-s cam paraleli cu lingvistica/ semiotica si restul de discipline care au tangenta cu limba si modificarile suferite de aceasta, de-a lungul timpului, sub influenta mentalitatilor, vietii sociale si restul. Sincer, cred ca editorii astia de-o luna n-au auzit nici de sensuri, nici de conotatii, nici de metafore si, in general, nu prea stiu in CE lume traiesc. Pai, asta s-au gasit ei sa schimbe, cuvintele? Problema, aia din profunzime, sta exact in modul de gindire/ actiune al oamenilor; si iese la suprafata – cum altfel? – prin limbaj. Care NU e cauza, ci efectul. N-ar fi mai eficient daca eminenţele lor ar incepe sa propovaduiasca un ALT MOD de comportament vizavi de natura (in totalitatea ei)? Sa-si uneasca fortele cu sutele de asociatii pro-natura/ pro-pets/ pro-Viata, intr-un demers realmente constructiv? Sa coboare din aule, sa se desprinda din fotoliile academice si sa paseasca in mijlocul prostimii care utilizeaza acest vocabular degradant…?

Singura intrebare ramasa ar fi DE CE? Aici, zau ca ma abtin… Daca nici elitele americane nu mai au creier… mais ou va-t-on, mon Dieu?

sursa text: http://www.descopera.ro/dnews/8200482-nu-mai-spuneti-animal-salbatic-nu-i-frumos; http://www.dailymail.co.uk/news/article-1381136/Calling-animals-pets-insulting-Should-companions-claim-animal-rights-academics.html
sursa foto: http://1.bp.blogspot.com/_Zw41kxI2akg/SxGm6Q_461I/AAAAAAAAAWQ/gqC_C1PYgko/s1600/Amur+Leopard.jpg; http://wallpapers.free-review.net/15__Pets.htm
Anunțuri
Published in: on 30 Aprilie 2011 at 10:24 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2011/04/30/politically-correct/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: