Dileme la nivel inalt

Cu citeva zile in urma, mai precis inainte ca mass media romaneasca sa ramina fara cuvinte (dar sa foloseasca destule pt a exprima asta) in fata ciudateniei descoperite in India, o prietena mi-a trimis un link (americanesc) catre stirea referitoare la Prahlad Jani, subiectul care continua sa intrige lumea stiintifica. (Stiti despre ce e vorba: acel Sadhu indian de 84 de ani, care, de 75 de ani, nu se hraneste si nici nu bea nimic. Si care poate face mai multe cu propriul corp, ma refer aici indeosebi la organele interne.) Desi ii promisesem ca voi scrie despre asta pe blog, n-am apucat s-o fac imediat. Cum subiectul – cules de jurnalisti de pe forumuri, sint convinsa – a explodat si in presa romaneasca, mi-am zis ca nu mai are rost, caci probabil il va epuiza mass media.

Mass media (de la noi) intr-adevar l-a epuizat, in stilul ei caracteristic: cam aceeasi stire, aproximativ aceleasi cuvinte, aproximativ aceleasi diferentieri la nivelul cifrelor cu care deja ne-am obisnuit (ma amuza cum, de la un post tv la altul, pt acelasi subiect, avem cifre diferite; probabil un test / o verificare a atentiei noastre. Daca tot urmarim stirile, macar s-o facem activ…). Si… atit. N-am auzit pe nimeni sa vorbeasca ceva despre partea spirituala, sa ceara opinia vreunui, stiu si eu, bioenergo…, vreunui specialist in mistere… Sau macar pe-a unui psiho… ceva. Ori vreun istoric al religiilor. In fine, ceva, cineva care sa aiba ALTA abordare decit cea a medicinei alopate.

Ei, si iata ca ieri Protv ne anunta ca, dupa scurgerea celor 15 zile de monitorizare stiintifica… MISTERUL RAMINE NEDEZLEGAT.

Stiti emoticon-ul ala din yahoo messenger, care se tavaleste pe jos de atita ris? Ei, asa faceam si eu, metaforic vorbind, se-ntelege… Zau, dom’le, misterul ramine nedezlegat? Pai, si cum isi imaginau stiintificii ca l-ar fi dezlegat? E ca si cum te-ai apuca sa studiezi matematica inarmat cu un caiet de muzica… In fine, le inteleg nedumeririle… spirite carteziene.

Nu stiu daca e cazul sa vorbim despre „enigma” in sine. Pt simplul motiv ca aceia care sint familiarizati cu domeniul spiritual cam au idee despre ce e vorba, iar ceilalti… fie nu-s interesati (poate cel mult o curiozitate pasagera), fie fac parte din categoria celor care considera astfel de lucruri absolut imposibile. Prin urmare, n-ar avea sens sa incerci macar sa discuti cu ei o astfel de intimplare, care seamana, nu-i asa, cu bancul despre camila: pur si simplu, asa ceva NU exista.

Altceva mi se pare extrem de interesant (si relevant pt lumea in care ne miscam). Scopul in care s-au facut acele investigatii medicale. Ma asteptam, sincer, la un anume interes… dezinteresat dpdv material al lumii stiintifice fata de fenomen in sine, fata de cauza lui, fata de misterul reprezentat de fiinta umana. Da, desigur, asta i-a minat in lupta pe vajnicii medici ultraspecialisti, asta si inca ceva: „Expertii cred ca descifrarea acestui caz ar fi de un urias folos pentru dezvoltarea unor tehnici de supravietuire vitale, de pilda, soldatilor ramasi captivi in zone ostile.” Intelegeti? Dincolo de comicul asteptarilor „expertilor”, iata care e preocuparea lor de capatii: sa vedem, domnule, daca nu putem sa-i ajutam cumva pe soldatii ramasi captivi… in zonele ostile. Remarcati: n-au zis ca i-ar interesa asta pt a crea human-robotei. Dar nu ne-au spus nici cum de ajung soldatii in zonele ostile, de ce… si, in general ce cauta ei acolo… Pe cuvintul meu daca nu ramii timpit! Specialistii astia ajung in prezenta unui fenomen ce scapa catalogarilor stiintifice si prima lor preocupare e cum sa folosim asta pt armata! Hm… Cel putin, de data asta, intentia e vadit afisata.

Si, ma mai intreb un lucru: ce-or face astia cind si-or da seama ca… nu-i pot da de capat? O sa ne trezim cu mass media oficiala mondiala ca ne anunta nonsalant despre „sarlatania” descoperita ulterior (respectiv nu-i dom’le nimic adevarat, am fost indusi in eroare, ala chiar nu exista, bla, bla, bla)?

Reclame
Publicat on 26 aprilie 2010 at 12:28 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/momente/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Si de ce va mirati asa de tare ? Doar nu vroiati ca o astfel de descoperire sa fie folosita pentru bolnavii care nu se pot hrani , pentru echipajele umane care vor calatori spre alte lumi stelare , pentru… Cum ajung soldatii in zone ostile ? Pai… se duc in excursie si se ratacesc !

  2. Asa ma gindeam si eu… Dar, zau, cu atitea gps-uri, sateliti si alte minuni ale tehnicii de virf, mare mirare cu ratacirile astea! Si, ce e cel mai hazos, e faptul ca o natiune intreaga plateste pentru ca baietii aia sa se poata rataci… Ba chiar si sefii cei mari sint trasi de urechi daca se trezesc asa, sa se afle in treaba, si pun intrebari in gura mare sau, mai rau, comenteaza…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: