15 septembrie 2014

remus pricopie vulp-oaica si romulus

De mult n-am mai avut parte de un asemenea „regal” cu ocazia deschiderii anului şcolar… De obicei ne mulţumeam cu sforăiturile uzitate în asemenea momente, iţelile unora, altora, prin diverse locuri (însoţiţi de presa adiacentă) şi alte acţiuni asemenea… Ei, azi am fost serviţi!

Şi, dacă în alţi ani aflam doar că „încă” nu s-au terminat reparaţiile, pe ici, pe colo, ca „încă” nu s-a încheiat amenajarea cîtorva săli ori dotarea cu nu ştiu ce aparatură, că – desigur, în cazuri izolate – instalaţia de încălzire „încă” nu e funcţională, ei bine, în acest an, în prima zi de şcoală… NU există manuale. Căci procedura de licitaţie nu e aşa simplă (cum stupid ne-am putea imagina) şi probabil o fi început „un pic mai tîrziu”. Ei, că n-o fi ăsta un capăt de ţară, ce naiba! Doar n-or să se năpustească profesorii dimpreună cu elevii pe manuale aşaaa, din prima zi! E nevoie de cîteva clipe (mă rog, zile) de acomodare, absolut logic! În sensul acesta, naţiunea a primit asigurări că „în cîteva zile vor fi manuale pe băncile elevilor”. Uf!

Şi mai uşuraţi am putut respira după ce însuşi primul ministru a intervenit în nefericita sincopă (creată, desigur, de pretenţiile intempestive ale celor direct interesaţi): «Victor Ponta a declarat, luni, la Târgu Jiu, la deschiderea anului şcolar, că „ideea de manual digital” este cu adevărat o reformă care trebuie făcută, el spunând că „nu mai există niciun elev care să nu ştie să folosească o tabletă, un telefon”. Victor Ponta a adresat un apel către profesori, părinţi şi elevi de a înţelege că în 2014 trebuie să se treacă, chiar şi mai târziu, „la ceea ce înseamnă educaţia viitorului!”» Astfel, ce să ne mai încurcăm cu chestiile astea vetuste, foile alea prinse într-o copertă, gata! Trecem direct pe computer; elevii or să înveţe alfabetul cu tastatura şi ecranul. Mare noroc avem că şi ministrul de resort, în total asentiment cu şeful său, a întărit: «Remus Pricopie: „Cu toată efervescenţa unora, vom avea manuale digitale în acest an, sperăm cât mai repede”.»

Dar, domnul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, este şi cel care a deschis, dacă putem spune aşa, momentul festiv pricinuit de noul an şcolar. Acuma, sincer, nu ştiu cum de le-a venit ideea celor de la Digi 24 să-l chestioneze pe domnul ministru taman despre întemeietorii Romei… să fie oare coincidenţa de nume…? Cert e că dialogul s-a purtat cam aşa:

Jurnalist Digi 24: În ce oraș s-au născut Romulus și Remus?
Remus Pricopie: Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în padure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean….

Nu era vulpe, era lupoaică.
Lupoaică, da. Lupoaica nu era un cetățean … Roma a venit după.

Un manual de clasa a patra vă contrazice, spune că cei doi s-au născut în Peninsula Iberică.
M-ați întrebat în ce oraș.

Ați răspuns corect, manualul are o problemă.

Şi nu a fost prima dată cînd domnul ministru ne testa vigilenţa, nu de alta, dar unii au prostul obicei să adoarmă vizionînd intervenţiile oamenilor politici la tv. Anul trecut, apropo de unele acuzaţii privind postarea pe Internet a subiectelor de la examenul de bacalaureat, distinsul a conchis: „Nu a existat subiecte. A existat decât un mesaj”.

Acuma, sincer, mă întreb: după tentativa de ministru al Educaţiei în persoana doamnei care nu poseda „copii bipezi” în familie (pe care probabil am putea-o pune pe seama faptului că respectiva doamnă locuia întîmplător în România), după ministrul în funcţie, care ne delectează periodic cu atari afirmaţii, oare ce-o mai urma? Aş propune selectarea cuiva de prin Ţara de Foc, Kiribati sau, de ce nu, chiar şi State. Căci, oricum, nici stăpînirea limbii române nu e neapărat necesară, şi nici de cine ştie ce cunoştinţe culturale nu-i nevoie.

 

surse: Ponta; Pricopie; foto
Published in: on 16 septembrie 2014 at 1:42 am  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://cartheo.wordpress.com/2014/09/16/15-septembrie-2014/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu